En kommando-styret introduktion til IPSC skydning

Du starter med at gå ind i Safety Zone med din taske med udstyr. Safety Zone er et lille, men tydeligt afmærket område, hvor det er tilladt at "håndtere" håndvåben, men forbudt at håndtere ammo. Herinde tager du bæltet med hylster og magasinholdere på, tjekker pistolen og sætter den i hylstret. Du går ud af Safety Zone, og sætter dig til at lade magasinerne helt op. De fyldte magasiner sætter du i magasinholderne i bæltet.

Du har læst stage-beskrivelserne og tænkt over hvordan banerne skal skydes, og før hver stage er der stage-briefing, hvor du får at vide hvad denne stage går ud på. Du har et par minutter til at løbe banen igennem, og simulere din skydning, og det skal du gøre. Huske at simulere magasinskift, der hvor du vil lave dem, ellers er der risiko for at glemme et magasinskift senere i kampens hede, og det er dumt.
Du gør klar til start på første bane ("Stage").
Du træder ind i start-boxen og stiller dig med hænderne ned langs siden, så din underarm lige rører skæftet på pistolen. (Dette er ”Relaxed and ready”, men du kan sagtens komme ud for at skulle starte liggende, siddende, med pistolen i en skuffe, på et bord eller andet).
Range Officer (RO) siger "Any questions?"
Du ryster på hovedet. Spændingen stiger.
Range Officer (RO) siger "Load and make ready."
Du trækker pistolen, stikker et fyldt magasin i den, og tager ladegreb. Vipper sikringen op og sætter pistolen på plads i  hylster igen, og armene tilbage langs siden.
Range Officer (RO) siger "Shooter, Are you ready?"
Du nikker stille og koncentrerer dig 100%.
Range Officer (RO) siger "Standby!"
Ventetiden forekommer som minutter, men varer reelt kun få sekunder, så kommer det:
"BEEEP."
Det elektroniske bip er dit startsignal. Lynhurtigt trækker du pistolen, afsikrer og skyder to skud på det første mål, der står ved døren til huset. Du spurter ned mod huset, gennem vinduet kan du se 3 mål, hvert mål får 2 skud (arh, plus et enkelt, for der var vist et der ikke ramte), du sparker døren op og løber ind i huset. Inde i første rum er der 4 mål, de får hver 2 skud. Hurtigt videre ned ad gangen, mens du hurtigt og sikkert skifter magasin, for du har nu skudt 17 skud. I næste rum er 3 mål, som hver får 2 lynhurtige skud, hurtigt ud af rummet igen og ind i sidste rum. Her må du ned på maven, under bjælken kan du se sidste mål, en stålplade der vælter når den bliver ramt (Popper). Desværre må du bruge 3 skud på at vælte den, men pyt, væltet bliver den.
Lige bag dig står RO. Han har løbet i hælene af dig hele tiden. Du rejser dig roligt op.
Range Officer (RO) siger "If you are finished, unload and show clear."
Du tager magasinet ud, tager ladegreb, så den patron der er i kammeret falder ud, og viser RO det tomme kammer.
Range Officer (RO) siger "If gun clear, hammer down, holster."
Du kører slæden frem, peger på en skive og trykker af. Pistolen siger "KLIK". Du sætter pistolen tilbage i hylstret.
Du er færdig med denne bane. Din tid og dine træffere noteres. Du går videre til næste bane.
Dit resultat på denne stage er dine point divideret med din tid. Hitfactor. Altså, hvor mange point du har skudt i sekundet.

Der skydes på poppere og paper targets. En popper skal have et skud og vælter ved træf. Det giver 5 point. Et paper target (også kaldet classic target) er en brun papskive inddelt i A-C-D zoner. For klasserne Standard og Production (de almindelige typer pistoler) giver et A hit 5 point, et C hit 3 point og et D hit 1 point. Hver skive skal have to træffere, et miss (manglende træffer) giver –10 point, så det er DYRT. Er der skiver du slet ikke har skudt på (fx fordi du løb tør for ammo) giver det yderligere –10 point for ”failure to engage target”.

Om scoring: Du skal gennem banen så hurtigt som muligt, men det er vigtigst at ramme! Du skal altså skyde så hurtigt du kan, men stadig ramme A zonen, et par C-zone hits pr bane er okay, men D-zone hits omtales også som ”gratis missere”, og dem skal du undgå. Laver du dem, så er det fordi du skyder for hurtigt. Sæt din kadence efter at du skal kunne lave A-hits og enkelte C-zone smuttere.

IPSC er freestyle.

Det er svært at beskrive hvad IPSC er, fordi…
Hvor mange baner er der?
Tjah, der kan være få, der kan være mange…
Hvor mange targets er der på en bane?
Mindst 1… Men der kan være så mange at du skal bruge mindst 32 skud på at komme igennem banen.
Skal alle targets rammes?
Ja. Og nej. Poppere skal kun rammes en gang (så vælter de), brune paper targets skal have to træffere og hvide paper targets må ikke rammes (de er "uskyldige").
Skal jeg ramme præcist eller skal jeg skyde hurtigt?
Først og fremmest skal du ramme, men du skal også gøre det hurtigt. Skiver er inddelt i pointzoner, så det er en klar fordel at ramme præcist.
Hvad er skydestillingen?
Alt. Stående, siddende, liggende, løbende…
Hvad er udgangsstillingen (den stilling man starter i)?
Alt. Her er et par eksempler fra det virkelige liv. Stående med hænderne på hovedet, pistolen ligger i en skuffe. Siddende i et bil-sæde med sikkerhedssele på. Siddende ved et bord med spillekort i hænderne, pistolen på en hylde under bordet. Men ofte er det stående afslappet med pistolen i hylster.
Hvordan ser banerne ud?
På alle mulige måder. Kun banebyggerens fantasi sætter grænsen.
Skal jeg løbe?
Ja, ofte. Og kravle under ting. Og kravle over ting. Trække rullegardiner op, lukke døre op, samle ting op…
Kan jeg i det mindste koncentrere mig om at skyde?
Ja. For det meste med to hænder, men også med strong hand only og weak hand only, måske med en mappe i den ene hånd…
Kan jeg se målene?
Ja. Måske ses nogle gennem en sprække, eller nogle kun i kort tid ad gangen. Måske kommer nogle mål kørende forbi, titter frem i et vindue, sidder på en vippe eller svinger, måske skal du trække i en snor eller trykke på en knap for at se flere mål, eller måske…
Kan jeg bruge den pistol jeg allerede har?
Sikkert. Mindste tilladte kaliber er 9mm. 16-18 skuds magasin er et plus, men mindre kan gøre det. Der er flere forskellige klasser til forskellige typer pistoler, og der er nok også en der passer dig.
Er det farligt?
Nej. Sikkerhedsreglerne er noget strammere end ved fx baneskydning eller terrænskydning, så accidental discharge (AD) er meget sjældent forekommende (jeg har endnu aldrig set en). Usikker våbenhåndtering giver øjeblikkelig udelukkelse fra stævnet, og det håndhæves meget strengt – og sådan skal det være.
Kan hvemsomhelst skyde IPSC?
Nej. Som du nok kan regne ud, er der nødt til at være nogle heftige krav til sikker våbenhåndtering. Derfor skal du gennem en skriftlig teori-prøve først, og dernæst et weekend kursus afsluttende med praktisk prøve som skal bestås, før du må skyde IPSC. Og alle de almindelige regler for våbentilladelse osv. skal selvfølgelig også overholdes.
Er det dyrt?
Ja. Deltagelse i stævner er meget dyrere end til fx baneskydning eller terrænskydning, og der bruges væsentlig mere ammunition. Til gengæld giver din IPSC licens adgang til stævner over hele verden, og du vil også til danske stævner se deltagere fra mange andre lande.

Posted in Fast Fumble